Bilans mineralny u kobiet po menopauzie leczonych wodorowęglanem potasu

Sebastian i jego współpracownicy (wydanie z 23 czerwca) informują, że podawanie kwaśnego węglanu potasu zmniejszyło kwas siarkowy i wydalanie wapnia i miało korzystny wpływ na wskaźniki obrotu kostnego u kobiet po menopauzie. Sugerują, że długotrwałe podawanie wodorowęglanu potasu może być zatem skuteczne w zapobieganiu i leczeniu pomenopauzalnej osteoporozy. Jest wątpliwe, czy wyniki tego badania są istotne dla znacznej większości kobiet.
Zawartość białka w codziennej diecie kobiet (96 g na 60 kg masy ciała) była znacznie wyższa niż spożywana przez większość kobiet. Według danych zebranych przez National Center for Health Statistics w pierwszym krajowym badaniu zdrowia i odżywiania (1976-1980), 2 średnie spożycie białka kobiet w wieku od 55 do 64 lat w Stanach Zjednoczonych wynosiło 55 g dziennie, a 90. i 95. percentyl wartości wynosiły odpowiednio 90 i 107 g dziennie. Tak więc, z mniej niż 10 procent kobiet po menopauzie w Stanach Zjednoczonych spożywających dużą ilość białka podaną w badaniu Sebastiana i wsp., Uogólniające ich odkrycia są otwarte na wątpliwości.
Wiadomo, że zwiększenie spożycia białka w diecie zwiększa wydalanie wapnia z moczem i pogarsza równowagę wapnia.3 Na przykład w analizie 16 opublikowanych badań z udziałem 154 osób dorosłych, Kerstetter i Allen4 obliczyli, że u osób spożywających mniej niż 200 g białka dziennie stosunek między spożyciem białka a wydalaniem wapnia z moczem było liniowe, tak że na każde 50 g przyrostu dziennego spożycia białka dodatkowe 60 mg wapnia zostało wydalone z moczem. Tak więc, jeśli zwykłe spożycie białka w diecie kobiet badanych przez Sebastiana i in. był podobny do średniej dla USA dla tej grupy wiekowej, 2 średnie (. SD) zmniejszenie wydalania wapnia w moczu (-64 . 19 mg na dzień na 60 kg) podczas suplementacji wodorowęglanem potasu w przybliżeniu zwiększa wydalanie wapnia wywołane przez spożycie nadmiaru białka podczas badania.
Dlatego suplementacja wodorowęglanem potasu może mieć mniejszą skuteczność u większości kobiet po menopauzie, które mają niższe spożycie białka i ładunki kwasu endogennego niż kobiety w badaniu. Do czasu przeprowadzenia badania kobiet z mniejszą ilością białka sugeruje się, że stosowanie suplementacji zasadowej w zapobieganiu lub leczeniu osteoporozy u kobiet po menopauzie jest przedwczesne.
Richard J. Wood, Ph.D.
Tufts University, Boston, MA 02111
4 Referencje1. Sebastian A, Harris ST, Ottaway JH, Todd KM, Morris RC Jr. Poprawiona równowaga mineralna i metabolizm szkieletu u kobiet po menopauzie leczonych wodorowęglanem potasu. N Engl J Med 1994; 330: 1776-1781
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. National Center for Health Statistics, Carroll MD, Abraham S, Dresser CM. Dane dotyczące spożycia pokarmowego: Stany Zjednoczone, 1976-80. Statystyki życia i zdrowia. Seria 11. Nr 231. Washington, DC: Government Printing Office, 1983: 14. (Numer publikacji DHHS (PHS) 83-1681.)
Google Scholar
3. Allen LH, Wood RJ. Wapń i fosfor. W: Shils ME, Olson JA, Shike M, wyd. Współczesne odżywianie w zdrowiu i chorobie 8 ed. Vol. 1. Filadelfia: Lea i Febiger, 1994: 147.
Google Scholar
4. Kerstetter JE, Allen LH. Białko w diecie zwiększa poziom wapnia w moczu. J Nutr 1989; 120: 134-136
Sieć ScienceGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: Dr Wood jest sceptyczny, że wodorowęglan potasu będzie miał długotrwały korzystny wpływ na masę kostną, ponieważ spożycie białka w białku u badanych kobiet było na wysokim końcu normalnego zakresu dla osób żyjących w stanie wolnym. Dzienne spożycie białka wyniosło 96 g na 60 kg masy ciała (62 procent zwierząt i 38 procent białek roślinnych), przy 41 procentach całkowitego spożycia białka pochodzącego z chleba wzbogaconego w białko sformułowanego zgodnie z receptą Lutz.1 Oczywiście, niższe spożycie białka może generować mniejsze ilości kwasu. Jednak marnotrawienie wapnia i marnowanie kości przez kwas białkowy nie rozpoczyna się gwałtownie w górnym końcu normalnego zakresu przyjmowania białka. Przeciwnie, wielkość hiperkalciurii wywołanej spożyciem białka w diecie, jak częstość złamania biodra i spadek gęstości mineralnej kości, jest ciągłą funkcją ilości białka spożywanego w szerokim zakresie spożycia przez osoby wolno żyjące.2- 5 Jak to ujął Heaney, działanie [zwapniające] rozciąga się na cały zakres spożycia białka, od niedoboru do nadmiaru, i nie występuje tylko przy spożyciu nadmiaru białka. 2 Nawet przy spożyciu białka w środku w normalnym zakresie kobiety są narażone na ryzyko ujemnego bilansu wapnia; stopień zależy od takich czynników, jak spożycie wapnia, stan estrogenu i źródło białka pokarmowego (zwierzęcego lub roślinnego).
Ryc. 1. Ryc. 1. Wpływ doustnego podawania wodorowęglanu potasu (KHCO3) na wydalanie wapnia z moczem u normalnych mężczyzn. Spożywanie całodziennej diety zawierającej ilość białka w środku normalnego zakresu (48 g białka / dzień / 60 kg). Paski wskazują dzienną średnią zmianę wydalania w stosunku do tej przed podaniem KHCO3, a cienkie pionowe linie powyżej słupków wskazują błędy standardowe. Aby przeliczać wartości wapnia na milimole dziennie na 60 kg, należy podzielić przez 40.
Dwuwęglan potasu jest silnym środkiem hipokalciurowym, nawet jeśli spożycie białka nie jest wysokie. Dokładniej mówiąc, przebadaliśmy sześciu normalnych mężczyzn stosujących dietę pełnoziarnistą zawierającą 48 g białka dziennie na 60 kg (dane niepublikowane). Otrzymywali oni 90 do 100 mmol wodorowęglanu potasu dziennie przez osiem dni po ośmiodniowym okresie linii podstawowej (Figura 1). W ciągu 48 godzin od rozpoczęcia podawania wodorowęglanu potasu wydalanie wapnia z moczem zmniejszyło się o około jedną trzecią. Średnie wydalanie netto kwasu zasadowego (37 milirów na dobę) i wapnia (122 mg [3,1 mmol] na dobę) było w naszym badaniu o połowę mniejsze niż u kobiet po menopauzie. W związku z tym, znacznie niższe spożycie białka w stosunku do białka w porównaniu z kobietami w naszym badaniu nie wyklucza korzystnego działania wodorowęglanu potasu na kości, jeśli hipokalciuryczne działanie wodorowęglanu potasu utrzymuje się podczas długotrwałego podawania.
Anthony Sebastian, MD
R. Curtis Morris, Jr., MD
University of California, San Francisco, San Francisco, CA 94143
5 Referencje1 Lutz J. Równowaga wapnia i status kwasowo-zasadowy kobiet pod wpływem zwiększonego spożycia białka i spożycia wodorowęglanu sodu. Am J Clin Nutr 1984; 39: 281-288
Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Heaney RP. Spożycie białka i gospodarka wapniem. J Am Diet Assoc 1993; 93: 1259-1260
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Abelow BJ, Holford TR, Insogna KL. Międzykulturowe powiązanie między dietetycznym białkiem zwierzęcym a złamaniem biodra: hipoteza. Calcif Tissue Int 1992; 50: 14-18
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scho
[hasła pokrewne: angio tk tętnic wieńcowych, przetoka odbytu zdjęcia, przetrwałe migotanie przedsionków ]

Powiązane tematy z artykułem: angio tk tętnic wieńcowych przetoka odbytu zdjęcia przetrwałe migotanie przedsionków