Melamina i globalne implikacje zanieczyszczenia żywności ad

W związku z tym możliwe jest, że zafałszowanie zostało wymyślone w odpowiedzi na dobrą dyrektywę rządową. Fakt, że melamina może zwiększyć widoczną zawartość białka, a ponadto sprawić, że produkt wygląda mleczno może być nie do odparcia dla tych, którzy mogą fałszować. Ta melamina i jej kongenery mają toksyczne działanie znane od dziesięcioleci. Związki te są toksyczne dla ludzi i zwierząt, chociaż ilość prowadząca do skutków ubocznych zależy od szybkości narażenia. W 2007 r. Zafałszowanie melaminy w karmie dla zwierząt domowych doprowadziło do wielu zgonów kotów i psów w Stanach Zjednoczonych i innych krajach. Ta epidemia chorób u zwierząt domowych powinna wzmocnić zrozumienie, że spożywanie melaminy może być bardzo szkodliwe dla ludzi. Co więcej, kongenerowa melamina heksametylomelamina została przetestowana jako lek przeciwnowotworowy w latach sześćdziesiątych i ponownie pod koniec lat 90. w zaawansowanym raku jajnika i innych stanach.4 Skutki uboczne tego kongenera były głównie związane z układem żołądkowo-jelitowym, nie nerkowym, ale z chemioterapeutycznym stosowaniem heksametylomelaminy i inne kongenery melaminowe zostały w dużej mierze porzucone.
Ile melaminy musi zawierać żywność, aby stanowić zagrożenie dla ludzi. Biorąc pod uwagę brak danych, organy regulacyjne, takie jak FDA i agencje międzynarodowe, takie jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), starają się opracować przydatne zalecenia. Spotkanie ekspertów na początku grudnia miało miejsce w Ottawie w Kanadzie, sponsorowanej przez WHO i Health Canada. Eksperci zalecili, aby melamina w żywności miała poziom bazowy, poziom nie wynikający z zafałszowania lub niewłaściwego użycia oraz poziom zafałszowania, czyli poziom wynikający z celowego dodawania melaminy. Ponieważ nie ma wystarczających danych od ludzi, spotkanie WHO zalecało tolerowane dzienne pobranie (TDI) 0,2 miligrama na kilogram masy ciała dla melaminy i 1,5 miligrama na kilogram masy ciała dla kwasu cyjanurowego. W streszczeniu stwierdza się, że TDI ma zastosowanie do całej populacji, w tym niemowląt. Jednak ekspozycja na melaminę i kwas cyjanurowy może zwiększać ryzyko, a także istnieją niewiadome dotyczące długotrwałego ryzyka nerek i innych zagrożeń. Obecny limit ustalony przez FDA dla melaminy w żywności wynosi 2,5 części na milion, obliczony na podstawie spożycia przez osobę o wadze 60 kg. FDA początkowo oświadczyło, że w mieszankach dla niemowląt nie jest dozwolone stosowanie melaminy, ale pod koniec listopada zmieniono ją na dozwoloną część na milion.5 Nie jest jasne, ile melaminy w innych pokarmach byłoby bezpieczne dla dzieci, zwłaszcza małych dzieci, zwłaszcza ponieważ spożywają znacznie więcej pokarmu dla swojej wielkości niż dorośli, co daje potencjalnie wyższą dawkę na kilogram potencjalnej toksyny. Ponadto początkowe objawy przedmiotowe i podmiotowe mogą być subtelne i niespecyficzne u bardzo małych dzieci, które zazwyczaj nie potrafią opisać, jak się czują. Tak więc, chociaż początek choroby, tak jak w obecnej epidemii, może być podstępny i nieprzewidziany w bardzo młodym wieku, znacznie bardziej prawdopodobne jest katastrofalne skutki.
Obecna choroba epidemiczna wynikała z tendencji melaminy do tworzenia kamieni i żwiru w układzie moczowym. Małe dzieci narażone na medianę marki o najwyższej zawartości melaminy, zgodnie z podsumowaniem ze spotkania WHO, otrzymały około 40 do 200 razy więcej niż TDI
[więcej w: enteromax forte, trijodotyronina, ketoxin forte ]

Powiązane tematy z artykułem: enteromax forte ketoxin forte trijodotyronina