Melamina i globalne implikacje zanieczyszczenia żywności

Zanieczyszczenie żywności, czy to przypadkowe, czy celowe, było smutnym, nawracającym tematem całej zapisanej historii, sięgającym około 8000 lat i opisanym w Starym Testamencie. Jednak nowy wymiar został dodany w nowym tysiącleciu: globalizacja i międzynarodowy agrobiznes sprawiają, że problemy z zaopatrzeniem w żywność rozprzestrzeniają się na całym świecie zbyt szybko. Najnowszym i wciąż rozwijającym się przykładem jest epidemia zatrucia melaminą, której źródłem jest skażona mieszanka dla niemowląt w Chinach. Ponad 294 000 dzieci w Chinach miało podobno wpływ fałszywej formuły. Ponad 50 000 zostało hospitalizowanych, a co najmniej 6 zmarło. Niektórzy podobno pozostają w szpitalu. Istnieją również doniesienia, że dotknęły również dzieci w innych częściach Azji – takie jak Tajwan, Singapur i Wietnam. Ci, którzy zachorowali, spożyli sproszkowaną mieszankę mleczną dla niemowląt zanieczyszczoną melaminą; dotyczyło to około 22 marek. Po tym oszałamiającym odkryciu, skażona formuła została wycofana z rynku, ale historia o zanieczyszczeniu melaminą jeszcze się nie skończyła. Oprócz katastrofalnych skutków dla zdrowia, zanieczyszczenie miało poważne skutki gospodarcze, a Stany Zjednoczone i inne kraje zakazały importu mleka i innych produktów spożywczych z Chin. Ostatnie doniesienia prasowe zauważają, że Chiny zwróciły się do Stanów Zjednoczonych o zniesienie zakazu dotyczącego produktów mlecznych oraz że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) otworzyła biuro w Pekinie (i otworzy inne w Szanghaju i Guangzhou oraz w innych krajach), zbada eksport żywności przeznaczonej dla Stanów Zjednoczonych.
Struktury chemiczne melaminy i jej metabolitowy kwas cyjanurowy. Teraz melamina odkrywana jest w innych produktach żywnościowych, które pojawiają się na całym świecie. Melamina (1,3,5-triazyno-2,4,6-triamina lub C3H6N6) (patrz schemat), substancja chemiczna opracowana w latach trzydziestych XIX wieku, miała różne i powszechne, legalne zastosowania. Chiny nie są jedynym krajem produkującym melaminę; miliony kilogramów są syntetyzowane rocznie w Stanach Zjednoczonych i innych krajach świata zachodniego. Mieszanka jest składnikiem wielu tworzyw sztucznych, klejów, klejów, produktów laminowanych, takich jak sklejka, cement, środki czyszczące, farby ognioodporne i wiele innych. Ale melamina nie zawsze pozostaje tam, gdzie jest umieszczona. Na przykład melamina w plastiku może być ługowana z produktu za pomocą kwasu, a zatem może migrować do żywności, chociaż – przynajmniej tak mierzona – nie w ilościach uważanych za toksyczne. Na szczęście tworzywo sztuczne zawierające melaminę odbarwia się lub pęka, więc jest używane rzadziej niż kiedyś. Większym problemem jest to, że melamina jest często dodawana do nawozów uprawnych, z których jest wchłaniana w glebie, a następnie, najprawdopodobniej, w same rośliny, chociaż jakiekolwiek pobieranie było w dużej mierze niezmierzone. Tak więc melamina występuje w wielu produktach na całym świecie i nie wiemy, jakie problemy mogą jej powodować w przyszłości.
Ale dlaczego celowo dodawano do żywności niedożywczą substancję, taką jak melamina. Zawartość azotu jest od dawna używana jako surogat do oceny zawartości białka w żywności, a melamina zawiera znaczną ilość azotu – 66% masy. Przed obecną katastrofą melaminy znaczne rozcieńczenie mieszanki dla niemowląt w Chinach doprowadziło do pojawienia się marazmu u niektórych niemowląt1, co doprowadziło do dyrektyw rządowych dotyczących zwiększenia zawartości białka w takich preparatach lub groźby surowych kar.
[przypisy: eskulap rypin, dalimex, ketoxin forte ]

Powiązane tematy z artykułem: dalimex eskulap rypin ketoxin forte